Mogelijk akkoord over Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

18-12-2018

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken verwacht ‘op korte termijn’ een akkoord te bereiken met de gemeenten over de invulling van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Het voorstel ligt nog ter behandeling in de Eerste Kamer, maar die wilde eerst meer duidelijkheid over de invulling.

Ollongren heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gesproken over de voorgenomen veranderingen in het bouwtoezicht. Alhoewel de afspraken nog niet definitief zijn, is Ollongren er positief over. De bewindsvrouw verwacht dat het akkoord op korte termijn ook formeel zal worden bekrachtigd. ‘Het ziet er heel goed uit,’ zei ze donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Kwaliteitsborgers vanuit de sector
Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wil het Ollongren het bouwtoezicht gedeeltelijk overhevelen naar private partijen. Het kabinet wil dat, omdat het toezicht door gemeenten niet altijd even adequaat is. In het wetsvoorstel wordt daarom voorgesteld dat de sector zelf een aantal ‘kwaliteitsborgers’ instelt, die aan de hand van een aantal toetsen controleren of aan de bouwtechnische voorschriften uit Bouwbesluit 2012 wordt voldaan. Die toetsen moeten worden goedgekeurd door een nieuwe overheidsinstantie. Gemeenten blijven verantwoordelijk voor het afgeven van de omgevingsvergunning, en kunnen ook gedurende de bouw controles uitvoeren en eventueel zelfs de bouw stilleggen. ‘In feite ziet het voorstel op meer toezicht onder de vleugels van de gemeente als bevoegd gezag,’ zei Ollongren tijdens het debat. ‘Publiek toezicht door gemeenten is en blijft in het nieuwe stelsel onmisbaar.’

Verdeling verantwoordelijkheden gemeenten en kwaliteitsborgers
Het akkoord gaat onder meer in op de verdeling van verantwoordelijkheden tussen gemeenten en de kwaliteitsborgers. Ook is afgesproken dat het wetsvoorstel op 1 januari 2021 in werking treedt, tegelijk met de Omgevingswet (Stb. 2016, 156). Daarnaast maakt Ollongren geld vrij om gemeenten te helpen bij het implementeren van het nieuwe stelsel, en worden er eerst proefprojecten gedaan om geleidelijk over te kunnen gaan naar de nieuwe regels.

In VIND Omgevingszaken leest u alle praktische informatie over het Bouwsbesluit 2012.

Terug